szabadság próba
A felhasználó élmény javítása érdekében, oldalunkon ”Sütiket” helyeztünk el. Az oldal használatával ezek automatikusan elfogadásra kerülnek. Kattints az OK-ra a sáv bezárásához.

Telekamra Sajttanfolyam Magunkról


Telekamra Sajttanfolyam

Sajt készítés | Workshopok | Minőségi termékek és kedvező árak!

Bemutatkozás


Családunk és gazdaságunk története még a régi időkre nyúlik vissza, amikor még a dédszülők egyik része nagy tanyás gazda volt a másikrésze pedig malomtulajdonos. A szocializmusban kuláknak lettek kikiáltva és mindent elvettek tőlük, a saját tulajdonukban kellet alkalmazottként dolgozni.

A nagyszülők pestre költöztek és itt kezdtek új életet. Majd a rendszerváltással megélhették azt hogy, a kárpótlási jegyek álltal újra földet tudtak vásárolni. Természetesen ez csak kis töredéke volt annak amit a családunktól elvettek. Mivel a nagyszülők már a nyugdíjas korosztályba tartoztak, így idővel a kezdődő gazdaságot az édes szüleim vették át.

Nekem pedig magától érthetődő volt , hogy agrártudományi egyetemen végezzek. Tanulmányaim után fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtott támogatásra pályáztam 2009 őszén a 113/2009. (Vlll. 29.) fvm rendelet alapján, amit sikeresen megnyertem 2010-ben 40.000 eurónak megfelelő összegben így én is megkezdtem a vállalkozásomat. Állattenyésztő mérnökként végezte ezért természetes volt hogy az állattartás lesz a fő profilom. Magyartarka szarvasmarhákat vettem a tanyára. Mivel alacsony árat fizetnek a tej literéért és véleményem szerint nem kis energia egy csalándak kevés egyedszámú gépesítetlen hagyományos tartástechnológiájú tehéntartás, ezért belekezdtem inkább a kézműves sajt készítésbe.

Most kézműves sajtjaimat, lekvárjaimat, szörpjeimet, savanyúságaimat árusítom pesten. Tanyánkon gazdálkodó család vagyunk akik vissza találtak az ősi gyökerekhez.

Célom hogy nagy- és dédszüleink természetközeli életformálya, tudománya, bölcsessége ne veszzen el. Aki natúr, egészséges élelmiszereinkre kiváncsi vagy aki tanulni szeretne házi sajtkészítést várom szeretettel.


Tanfolyamaink célja


Szeretnénk betekintést mutatni nektek a sajt készítés világába, bebizonyítva, hogy a sajt készítés nem is olyan nagy ördöngősség.

Egyszerű technikákkal készítjük a sajtokat úgy ahogy még a nagymamáink készítétték. Célunk, hogy a sajt készítés ne vesszen el mint sok minden más hagyományos és kézműves tevékenység.

Sajtot nem csak üzemekben, ahol naponta több ezer liter tejjel dolgoznak, vagy kistermelői helségekben, sajtkád akban lehet elő állítani hanem kis mennyiségben is amikez nem kell sokal több mint egy nagyobb edény és egy fakanál.

Egy házi sajt azért lesz sokkal ízesebb mert kevesebb technológiai behatás éri, nem gépek készítik (sajt kád és a benne található sajt hárfa) hanem maga az ember a saját két kezével amely sokkal finobban érzékenyebben tud bánni ezzel az élő anyaggal, ezáltal beleviszi a sajt készítő az energiáját is a sajtba.


Tanfolyamainkról


Tanfolyamaink elméleti és gyakorlati részből állnak. Elméleti anyagot részletesen átbeszéljük, kinyomtatva is megkapjátok, minden esetleges felmerülő kérdést és ötletet is megtárgyalunk.

Kis csoportokkal dolgozunk, mert a gyakorlat során így tudjuk teljes alaposságal mindenkire időtszánva átadni a szükséges sajt készítő fogásokat, technikákat, eljárásokat.

A tudáson kívűl természetesen a készített sajtot, tejtermékeket is hazaviszitek.

Tanfolyamaink után célunk ,hogy kellő magabiztossággal, lendülettel otthon is tudjatok sajtot készíteni. A jövöben folyamatos kapcsolatban maradunk (személyesen, e-mailben, telefonon, zárt sajtos fórumunkon) bármilyen kérdésetek van vagy valami nem úgy sikerült ahogy terveztétek, elfelejtetetétek, segítünk.


Sikerülni fog, merjetek kérdezni!