szabadság próba
A felhasználó élmény javítása érdekében, oldalunkon ”Sütiket” helyeztünk el. Az oldal használatával ezek automatikusan elfogadásra kerülnek. Kattints az OK-ra a sáv bezárásához.

Chy-Max Plus folyékony tejoltó 100 ml

Chy-Max Plus folyékony tejoltó 100 ml

Ask Question

Chy-Max Plus folyékony tejoltó


Tejoltó enzimet a tej alvasztására használjuk sajt készítésekor.

Folyékony átlátszó, kimozin enzimet tartalmazó folyadék, hűtőben tároljuk.

Kiméréséhez fecskendőt javaslunk.

Kézműves sajt készítéséhez ajánlott mennyiségek 10 liter tejhez számolva:


Sajt fajta                    Télen                     Nyáron

Camembert               2,5 ml                    2ml

Ementáli                    11ml                       9ml

Gomolya                    3ml                        4ml

Krémsajt                    2ml                        1.8ml

Trappista                    10ml                      8ml


Tej alvasztása

Bekultúrázás után 20-25 perccel hozzátesszük a receptben írt óltó mennyiséget. Várunk átlagosan 25-30 percet míg megalszik. Az alvadék kezdetben egybefüggő kocsonyás fehér pudinghoz hasonlít. Mikor hozzá érünk a beoltott, megalvadt tej felszínéhez érezhetjük, hogy ruganyos és teljesen egy halmazt alkot még az edény falától is el tudjuk húzni, nem folyik. Ha belekanalazunk kezünkkel nem folyik vagy pépesedik hanem törik, úgy nevezik kagylósan törik. Ha megfelel az imént leírtaknak az alvadékunk akkor az alvasztás befejeződött, megfelelően megszilárdult a tej.

Alvadási idő sajt típusonként: L: 60-90 perc Fk: 30-45 perc K: 20-25 perc



  • Cikkszám: enz-02
  • Hűségpont: 1
  • Készlet információ: Készleten
  • 2 000Ft
  • Nettó: 2 000Ft
  • Hűségpontok: 17