Aby 3 Joghurt kultúra kis adagok
Ask Question
Joghurt kultúra
Hansen Aby 3 joghurt kultúra
5l tejhez: 0,15g szükséges
Sajt készítéskor grammban mérjük ki a szükséges mennyiséget.
A tasakon vagy rajta van vagy meg kell mérni hány gramm kultúra van a zacskóban egy grammos, ékszer mérleggel. A zacskóban szereplő grammot elosztjuk az ajánlott tej mennyiséggel ekkor megkapjuk, hogy 1l tejhez mennyi kultúra szükséges.
Ha a kultúra 50U-s és a tasakban mért mennyiség 20g.
50U=500l tejhez elegendő.
20g /500l= 0,04g szükséges 1l tejhez
Tehát ezután nincs más dolgunk mint a feldolgozandó tejünk mennyiségével megszorozzuk.
Ha 10l tejünk van akkor 0,4g-ot kell felhasználnunk
Mikor elővesszük a kultúráinkat a fagyasztóból és frissen annyit tudunk kimérni amennyi szükséges.
Baktérium kultúrák tárolása
Kultúrákat fagyasztóban tároljuk, csomagolásukon mindig szerepel egy lejárati idő, ami általában egy-két év szokott lenni.
Tehát ha nagyon sok liter tejhez ajánlják nem kell megijedni mert lehetséges hogy egy év alatt bőven elhasználjuk.
Ha kinyitunk egy baktérium kultúrát ( tiszta esetleg alkohollal fertőtlenített ollóval és tiszta eszközökkel érinkezhet csak a kultúra) akkor tudnunk kell hozzávetőlegesen mennyi idő alatt használjuk fel.
Ha tudjuk, hogy több hónap alatt fog elfogyni, akkor a legjobbat akkor tesszük ha egy tasaknyit 2-3 zárható üvegcsébe vagy gyógyszertári tégelybe mérjük szét. Fontos hogy fertőtlenítettek legyenek vagy hővel vagy alkohollal (valamint vegyszer maradványt ne tartalmazzanak).
Mikor kivesszük a fagyasztóból az egyik tégelyt és kimérünk egy adagot nem az egész készletünket tesszük ki a hőmérsékleti sokknak.
Ajánlott adagolásuk a receptjeimnél pontosan fel van tüntetve.
Joghurt
A joghurtnak szánt tejet ajánlott hőkezelni egyrészt azért hogy idegen baktérumok ne okozzanak ízhibát, másrészt hőkezelt tejből jobb baktériumos alvasztást, savanyítást végezni mert keményebb sűrűbb alvadékot kapunk jelen esetben joghurtot.
Készítéskor 85-90 C° fokra hevítjük a tejet, majd lehűtjük vízfürdőben. Mikor elérte a 40-42 C° - ot nem hűtjük tovább. Hozzá adjuk a szükséges joghurt kultúrát. 8 órán át aludni hagyjuk bedunsztolva vagy hőszigetelt dobozva téve, meleg helyen, hogy tartani tudja ezt a 42C° hőmérsékletet .
Akkor lesz igazán ízes ha utána szoba hőmérsékleten hagyjuk 12 órát aztán hűtőszekrénybe helyezzük még fél napra.
Az elkészült joghurtunkat így is (májasan) fogyaszthatjuk, vagy krémesíthetjük ha egy kis kézi habverővel jól össze is keverhetjük.
5l tejhez: 0,2g