Chy-Max Plus folyékony tejoltó 100 ml
Ask Question
Chy-Max Plus folyékony tejoltó
Tejoltó enzimet a tej alvasztására használjuk sajt készítésekor.
Folyékony átlátszó, kimozin enzimet tartalmazó folyadék, hűtőben tároljuk.
Kiméréséhez fecskendőt javaslunk.
Kézműves sajt készítéséhez ajánlott mennyiségek 10 liter tejhez számolva:
Sajt fajta Télen Nyáron
Camembert 2,5 ml 2ml
Ementáli 11ml 9ml
Gomolya 3ml 4ml
Krémsajt 2ml 1.8ml
Trappista 10ml 8ml
Tej alvasztása
Bekultúrázás után 20-25 perccel hozzátesszük a receptben írt óltó mennyiséget. Várunk átlagosan 25-30 percet míg megalszik. Az alvadék kezdetben egybefüggő kocsonyás fehér pudinghoz hasonlít. Mikor hozzá érünk a beoltott, megalvadt tej felszínéhez érezhetjük, hogy ruganyos és teljesen egy halmazt alkot még az edény falától is el tudjuk húzni, nem folyik. Ha belekanalazunk kezünkkel nem folyik vagy pépesedik hanem törik, úgy nevezik kagylósan törik. Ha megfelel az imént leírtaknak az alvadékunk akkor az alvasztás befejeződött, megfelelően megszilárdult a tej.
Alvadási idő sajt típusonként: L: 60-90 perc Fk: 30-45 perc K: 20-25 perc