Hansen CHN 11 baktérium (Gomolya, Trappista) kis adagok
Ask Question
Hansen CHN 11 kultúra
Gomolya , Trapista vagy kontinentális sajtok készítésére
10l tejhez: 0,2g szükséges
Sajt készítéskor grammban mérjük ki a szükséges mennyiséget.
A tasakon vagy rajta van vagy meg kell mérni hány gramm kultúra van a zacskóban egy grammos, ékszer mérleggel. A zacskóban szereplő grammot elosztjuk az ajánlott tej mennyiséggel ekkor megkapjuk, hogy 1l tejhez mennyi kultúra szükséges.
Ha a kultúra 50U-s és a tasakban mért mennyiség 12g.
50U=500l tejhez elegendő.
12g /500l= 0,024g szükséges 1l tejhez
Tehát ezután nincs más dolgunk mint a feldolgozandó tejünk mennyiségével megszorozzuk.
Ha 10l tejünk van akkor 0,24g-ot kell felhasználnunk
Mikor elővesszük a kultúráinkat a fagyasztóból és frissen annyit tudunk kimérni amennyi szükséges.
Baktérium kultúrák tárolása
Kultúrákat fagyasztóban tároljuk, csomagolásukon mindig szerepel egy lejárati idő, ami általában egy-két év szokott lenni.
Tehát ha nagyon sok liter tejhez ajánlják nem kell megijedni mert lehetséges hogy egy év alatt bőven elhasználjuk.
Ha kinyitunk egy baktérium kultúrát ( tiszta esetleg alkohollal fertőtlenített ollóval és tiszta eszközökkel érinkezhet csak a kultúra) akkor tudnunk kell hozzávetőlegesen mennyi idő alatt használjuk fel.
Ha tudjuk, hogy több hónap alatt fog elfogyni, akkor a legjobbat akkor tesszük ha egy tasaknyit 2-3 zárható üvegcsébe vagy gyógyszertári tégelybe mérjük szét. Fontos hogy fertőtlenítettek legyenek vagy hővel vagy alkohollal (valamint vegyszer maradványt ne tartalmazzanak).
Mikor kivesszük a fagyasztóból az egyik tégelyt és kimérünk egy adagot nem az egész készletünket tesszük ki a hőmérsékleti sokknak.
Ajánlott adagolásuk a receptjeimnél pontosan fel vannak tüntetve.