szabadság próba
A felhasználó élmény javítása érdekében, oldalunkon ”Sütiket” helyeztünk el. Az oldal használatával ezek automatikusan elfogadásra kerülnek. Kattints az OK-ra a sáv bezárásához.

Meggyes gyümölcsösünk

Írta Sajt Tanfolyam 2017-11-17 0 Hozzászólás Csepcsányi birtok,

Üdvözöllek kedves olvasó, örülök, hogy ellátogattál hozzánk!

 

 

A családunk gazdálkodásának egy újabb fejezetével szeretnélek megismertetni.

Egészen 2001-ig kell visszakanyarodnom, amikor az agrárgazdálkodásunkat kiegészítettük kertészettel is, meggy árutermelő gyümölcsösünket hoztuk létre, mely természetesen, azóta is folyamatosan része a gazdaságunknak. A meggy ültetvényünket környezettudatos módon gondozzuk. Semmilyen radikális vegyszert nem használunk, agrár-környezetgazdálkodást folytatunk.

Az volt, és maradt is, a filozófiánk, hogy a vevőink igényeit maximálisan szolgáljuk ki, nálunk az elsődleges a minőség, és a garancia, amit vállalunk az áruinkért. A meggyesünket úgy alakítottuk ki, hogy az érési időket figyelembe véve, 4 fajta meggyet termelünk, így június közepétől július közepéig, friss meggyet tudunk szedni, ezért 1 hónapon keresztül van piacképes árunk.

Mi nagyon régen jelen vagyunk a „Szedd magad” mozgalomban is, „Csepcsányi major” névvel. Minden évben, sok-sok visszatérő, meggyet szerető, és szedő család jön hozzánk. Imádnak a fákról enni és valóban friss meggyet hazavinni. Szívesen jönnek hozzánk kicsi gyerekekkel is, akik boldogan futkároznak, néha segítenek a szüleiknek, és, természetesen meggyet majszolnak. Jó családi program, kikapcsolódás is egyben a családoknak.

Saját magunk, napi, friss, kézi szedésű meggyel állunk a vásárlóink szolgálatára.

A megbeszélt mennyiséget megbeszélt időben leszállítjuk.

Viszont eladó kereskedőket nem szolgálunk ki, tehát az árrés nem jön létre, így mindig reális áron tudnak vevőink tőlünk vásárolni.

  

Meggy fajtáink

Az első meggy, amely nálunk kapható, június közepétől az érdi bőtermő, ez a típusú meggy, egy nagyon kellemes, édesebb ízű meggy, mely kb. 2 hétig szedhető. Az egyik legjobb meggy, melyből isteni befőtt, lekvár, szörp, bor készíthető. Szeretem ezt a fajta meggyet jó magam is , hőkezeléssel cukor nélkül is eltehető télire! Aki nem meggy szerető, annak is tudom ajánlani az érdi bőtermőt, mert, ezt a meggyet szerintem, ha megkóstolja, megkedveli.

A meggyfákon a megérett meggyek, a 2 hét alatt fokozatosan édesebbek lesznek, de ennek ellenére nagyon jó minőségűek maradnak, a vevőink nagyon kedvelik így édesebb, érettebb formában.

Július elején érik a debreceni bőtermő és a kántorjánosi meggy is. Roppanós nagy szemű, kicsit savasabb, jellegzetesen meggy ízű. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra ,befőttnek, fagyasztásra. Roppanós állagukat befőttként is megőrzik.

A legutolsó fajtánk, az újfehértói fürtös, mely szintén július elején érik. Kicsit kisebb szemű, kemény húsú, friss fogyasztás mellett, kiválóan alkalmas minden feldolgozásra. Az ízére pedig egyfajta harmonikus kettősség jellemző, egyaránt savas és édes. A gyümölcs cukortartalma magas, igazán jó alapanyag az igazi jó pálinkának és bornak egyaránt. A konyakos meggy is ebből készül.

 

A meggynek óriási szerepe van az egészségünk megtartásában.

 

A meggy tartalmaz pl.: A-, B1-, B2- C-vitamin, és ásványi anyagokat pl.: kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, nátrium valamint flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. „Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat, továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervekre, különösen a meghűléses betegségek esetében. Hormonelégtelenség természetes úton való kezelésére is szolgál. A meggy elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg, és azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására. A legátalkodottabb székrekedést is megszűnteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában. A szív működésének serkentése a meggy ásványi anyag tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A vér körforgására is hat, ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá válik, a vese működése is megélénkül, és így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódó víz eltűnik a vizelettel. Közismert az is, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi panaszok, enyhítésére.

 

Szeretettel várunk minden régi és leendő vásárlóinkat. Keressenek minket a nyári meggy szezon idején, fogyasszanak minél több meggyet, illetve a téli időkre is gondolva spájzoljanak be ebből a nagyszerű gyümölcsből.

Csepcsányiné Détári Mária