szabadság próba
A felhasználó élmény javítása érdekében, oldalunkon ”Sütiket” helyeztünk el. Az oldal használatával ezek automatikusan elfogadásra kerülnek. Kattints az OK-ra a sáv bezárásához.

Történelmünk

Írta Sajt Tanfolyam 0 Hozzászólás Csepcsányi birtok,

 

Bemutatkozik:

 

Csepcsányi László

 

Csepcsányi családi gazdasága a 900-as évek elején kezdődött mikor a Nagyapám kitanulta a molnár szakmát és épített egy malmot Heves megye Hevesen. Ahogy gyarapodott a malom úgy gyarapodot a földbirtoka is körülötte. Gabonát napraforgót kukoricát termeltek meg teheneket is tartottak sok más egyébb háziállat mellett. Aztán jött az államositás és mindent elvettek tőlük a saját malmában dolgozhatott mint molnár majd onnan ment nyugdíjba is a 60-as évek végén. Én az unokája Csepcsány László 90-es évek elején léptem be a képbe mikor vissza kaptam a földjeinek egy kis töredékét 180 hektárt. Ezen gazdálkodok én meg a családom. Gabonát napraforgót kukoricát termelve ahogy Nagyapámtól tanultuk.

 

Csepcsányi Adrienn

 

Családi gazdaságunk története még a régi időkre nyúlik vissza, amikor még a dédszülők egyik része nagy tanyás gazda volt a másik része pedig malomtulajdonos. A szocializmusban kuláknak lettek kikiáltva és mindent elvettek tőlük az államosítás folyamám, a saját malmukban kellet alkalmazottként dolgozniuk.

A nagyszülők pestre költöztek és itt kezdtek új életet. Majd a rendszerváltással megélhették azt hogy, a kárpótlási jegyek álltal újra földet tudtak vásárolni. Természetesen ez csak kis töredéke volt annak amit a családunktól elvettek. Mivel a nagyszülők már a nyugdíjas korosztályba tartoztak, így idővel a kezdődő gazdaságot az édes szüleim vették át.

Nekem pedig magától érthetődő volt , hogy agrártudományi egyetemen végezzek. Tanulmányaim után fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtott támogatásra pályáztam 2009 őszén,amit sikeresen megnyertem,  így én is elkezdtem a vállalkozásomat. Állattenyésztő mérnökként végeztem ezért  természetes volt hogy az állattartás lesz a fő profilom. Magyartarka szarvasmarhákat vettem a tanyára.  A tej felvásárlási ára alacsony,  nagy energia egy csalándak a kevés egyedszámú gépesítetlen hagyományos tartástechnológiájú tehéntartás,ezért kézműves sajt készítésbe kezdtem.

Most kézműves sajtjaimat, lekvárjaimat, szörpjeimet, savanyúságaimat árusítom pesten. Tanyánkon gazdálkodó család vagyunk akik visszataláltak az ősi gyökerekhez.

Célom hogy nagy- és dédszüleink természetközeli életformálya, tudománya, bölcsessége ne veszzen el. Aki natúr, egészséges élelmiszereinkre kiváncsi vagy aki tanulni szeretne házi sajtkészítést várom szeretettel.


Csepcsányi Adrienn