szabadság próba
A felhasználó élmény javítása érdekében, oldalunkon ”Sütiket” helyeztünk el. Az oldal használatával ezek automatikusan elfogadásra kerülnek. Kattints az OK-ra a sáv bezárásához.

Tehenészet

Írta Sajt Tanfolyam 0 Hozzászólás Csepcsányi birtok,

Tehenészet

 

Szarvasmarha tartást 2013-ban kezdtük 6 db szarvasmarhával (nevük: Mari, Rozi, Mókus, Bimbó ,Mimóza, Jámbi,) Mára állumányunk 17db tehénből és szaporulatukból áll. Állatainkat nem csupán szám alapján hanem név és temperamentum alapján ismerjük.

Magyar tarka szarvasmarhánk vannak ez a fajta kifelyezettena a magyar környezethez és viszonyokhoz lett kitenyésztve. Magyartarka képes a magyar tájban élni nem igényel védett istálló környezetet, az évszakok ritmusát és váltakozását is jól viseli. A téli magyarországra jellemző hideg sem viseli meg, inkább a klíma változással járó nyári nagy melegek miatt hőstressz elkerülése érdekében szükséges az árnyékos delelő, valamint sok és friss víz.

Magyartarka nem tartozik a nagy tejet termelő fajták közé, közepes a tejtermelése, de teje tartalmasabb mint a Holstein-fríz teje (fekete tarka színezetű) ezért alkalmasabb sajt készítésre. Magyartarka tej beltartalmi értékei: 3,8-4% körüli zsírtartalom, 3,2-3,5% tej fehérje tartalom,

 

Szarvasmarháink a hevesi síkon fekvő ősgyepünk füvét legelik, amely a Bükki nemzeti parkhoz tartozik. Legelő területeink többsége ősgyep, melyek nem telepített gyepek , hanem a térségre jellemző füvek és gyógynövények társulásából létrejött gyepet takarnak.

 

Sajt készítésnek a megfelelő tartáson, takarmányozáson és a tej megfelelő kezelésén kell alapulnia.

A sajt készítés az állatoknál kezdődik, mert kihat a tej minőségre az hogy milyen körülmények között élnek és hogyan takarmányozzuk őket, valamint mennyire tisztán fejünk és tároljuk a sajt tejet.

Folyamatos feledatunk a jó minőségü sajt tej előállításához, hogy biztosítsuk, hogy állataink természetközeli környezetben, igényesen és tisztán legyenek tartva, (nem mélyalmos tartásban) Feledatunk még a sajt készítéshez igazított takarmányozásuk fentartása és megtermelése, megfelelő higénia biztosítássa a fejés tecnológia lépéseinek betartásával, valamint a pontos és precíz tejkezelés a sajt készítés alapja.

 

Állatainkat kötetlen tartásban tartjuk szabadon.

Idejük nagy részét istállón kívül töltik. Minden reggel az esti trágyájuk eltávolításra kerül. Így ha bent vannak az istállóban mindig friss szalmán fekszenek, így nem fekszenek az ürülékükön, ez azért fontos mert a bőrük és emlőjük beszívja amivel érintkezésbe kerül. A tej illatában meg mutatkozik, hogy milyen tisztán volt tartva az állat.

 

Csak minőségi takarmányokkal lehet minőségi tejet előállítani.

A tehenek amit megesznek az a tejminőségüket nagyban meghatározza. Minnél összetettebb legelőfüvet esznek az állatok, tejükből annál ízesebb sajtot tudunk összeállítani.

Csak saját legelőink füveit eszik az állataink, és csak az álltalunk megtermelt takarmányokat fogyasztják.

Állataink nem kapnak szilázst, mert nállunk nem a tej mennyiség , hanem a minőség a fontos.

Sajt készítéshez igazítjuk a takarmányozást, amelyhez a jó minőségű legelő és a rajta található gyógynövények adják az alapot.

 

A fejés higéniára is nagy hangsúlyt fektetünk.

Tisztán szépen lemosott tőgyből fejünk, a fejés higénia követelményeit pontosan betartva. A piacvezető Delaval cég fejőgépét és termékeit használjuk. A tejet azonnal lehűtve tároljuk és minél hamarabb feldolgozzuk.

 

Sajt készítés

A sajt készítés részünktől nem a sajt tej kannába haza vitelével és sajtkádba öntésével kezdődik hanem az évi takarmány mennyiség kiszámításával, a föld területek vetésre előkészítésével és vetésssel, legelőink gondozásával, állataink tisztán és boldogan tartásával kezdődik.

Végül ennek a pontos és meg tervezett folyamatnak a végén eljutunk a sajt elkészítéséhez.

Sajtjainkat fajtának megfelelő ideig érleljük, nem rövidítjük le az érlelési időt közben megfelelő módon gondozzuk, ápoljuk pincénkben.

Mikor kiállok sajtjainkkal a piacra, büszkén állok ki hiszen egy olyan termékeket kínálok melyben egész családom tudása és munkája fekszik.