A felhasználó élmény javítása érdekében, oldalunkon ”Sütiket” helyeztünk el. Az oldal használatával ezek automatikusan elfogadásra kerülnek. Kattints az OK-ra a sáv bezárásához.

Orda készítése

Írta Sajt Tanfolyam 2017-11-25 0 Hozzászólás Házi sajtkészítés,

Orda készítése

 

Az ordát nevezhetjük még zsendlicének vagy ricottának is. Az orda nem más mint a savóban úszó savó fehérje. Magas hőfokon savas kicsapatással tudjuk kinyerni a savóból. Csak oltós alvasztású termékek savójából tudunk számot tevő mennyiségű ordát ki nyerni.

A sajt készítés során keletkezett savót összegyűjtjük egy nagy edénybe, majd feltesszük hevíteni egészen 85-90 fokig melegítjük, fontos, hogy edényünk dupla aljú legyen.

Hozzá adunk 2 teáskanál étkezési citrom savat vagy 10 evőkanál alma ecetet. 1 perc múltán kikapcsoljuk a gázt alatta.

Várunk legalább 10 percet míg az összes orda feljön a tetejére. A hab könnyű orda réteget egy kis szürővel óvatosan leszedegetjük vigyázva nehogy belekeveredjen a tetejéről az orda a savóba.

Sajtkendő be szedjük és hagyjuk kicsepegni.

Címkék: Orda készítése