-
Az Ön kosara üres!
Baktérium kultúrák, színtenyészetek, mért szükségesek a sajt készítéshez?
Sajtkészítéskor nem csak az a cél ,hogy a tejből egy sajt alakot hozzunk létre, meg kell tölteni élettel is a sajtot".
Tejünkben a tejcukor, zsír és fejhérje bontásából alakulnak ki az ízek, ezt a folyamatot a sajttejhez adott baktériumok végzik.
Sok hasznos baktérium fajta ismert a sajtkészítéshez, mindegyik máshogy használja fel a tejben található tápanyagokat ezért más ízt generálnak.
Van olyan amely savanykás ízt eredményez, van olyan amelyik selymesen lágyat, van amelyiktől intenzívebb illatú lesz a sajtunk, van amelyik sok gázt termel és sok nagy lyuk lesz a sajtban olyan is van amitől sok kis apró lyuk képződik.
A sajtokban több baktétium fajta összekombinálva hozza a legjobb eredményt, szerencsére ezt keverést nem feltétlenül nekünk kell elvégeznünk. Baktérium kultúra gyártó cégek kísérletezték az egyes sajtfajtákhoz a legjobb baktérium összeállítást, ezeket a baktérium társításokat színtenyészetnek vagy baktérium kultúrának nevezzük.
A gyártók ajánlásában megtalálható, hogy melyik színtenyészetet melyik fajta sajt készítéséhez ajánlják, van olyan kultúra ami több fajta sajthoz is használható.
Nincs más dolgunk mint a tejet megfelelő hőmérsékleten "bekultúrázni", kis idővel utána "beoltani", várni míg megalvad , majd kidolgozni az alvadékot és kész is például a gomolya sajt … nagy vonalakban :)
Régen nagy tudásra és megfigyelő képességre volt szükség, hogy valaki pont olyan fajta sajtot tudjon készíteni amilyet szeretne. Ma nem szükséges hogy sajtmesterekké váljunk a baktérium kultúra gyártó cégeknek köszönhetően. Háziasszonyok készíthetnek otthon nagy biztonsággal parenyicát így a kézműves sajtkészítők is gomba módra tudnak sokasodni. :)
Sajt készítéskor a baktériumkultúrák segítségével nagy biztonsággal tudjuk irányítani a sajttejet és a sajtban lejátszódó folyamatokat úgy, hogy pontosan azt az ízt és állagot kapjuk amit szeretnénk.